Tre ting du skal være opmærksom på, når du køber bolig

Dette indhold er sponsoreret

Som kommende boligejer, er der meget, du bør være opmærksom på, inden du underskriver købsaftalen. Skøde, papirer, dokumenter, egne økonomiske forhold og meget mere. Hvis ikke du har styr på alt dette, risikerer det at ramme dig hårdt senere. Har du ikke selv fuldstændig styr på, hvordan bolighandler forløber, og hvordan du sikrer dig selv bedst muligt, kan det være en god ide at alliere dig med en boligadvokat i Silkeborg eller Skanderborg, som har styr på bolighandler i lige netop dit lokalområde.

Tilstandsrapport

Når du køber bolig, skal du altid få lavet en tilstandsrapport før du underskriver noget. Tilstandsrapporten er en gennemgang af bygningernes stand. En tilstandsrapport minimerer risikoen for, at du kommer til at købe en ejendom med skavanker, du ikke kender til. Tilstandsrapporten udarbejdes af en byggesagkyndig, som er en person med en relevant uddannelse indenfor byggetekniske spørgsmål – fx bygningsingeniører. 

Tilstandsrapporten giver dig både et overblik over, hvilke skavanker bygningerne har, og hvor alvorlige de er. Til gengæld siger tilstandsrapporten ikke noget om, hvad det vil koste at udbedre skaderne. Foruden elinstallationsrapporten, bør du også få udarbejdet en elinstallationsrapport, som er en undersøgelse af, om der er fejl ved bygningernes elinstallationer.

Derudover er tilstandsrapporten også vigtig, fordi den er nødvendig for at du kan få tegnet en ejerskifteforsikring og bruge huseftersynsordningen. Huseftersynsordningen er en ordning, hvor køber og sælger sammen kan forsikre sig ud de fleste økonomiske overraskelser, når boligen skifter ejer,

Få den rigtige rådgivning

Det er de færreste, som selv har alle de kompetencer, der skal til for at komme risikofrit gennem en bolighandel. Hvis du selv har håndværksmæssige viden, har du måske brug for nogen til at tjekke juraen og omvendt kan du have styr på juraen men være nødt til at have en byggesagkyndig til at tjekke bygningernes stand. 

Langt de fleste boligkøbere bør som minimum sørge for at alliere sig med en erfaren boligadvokat. En boligadvokat er en advokat med speciale indenfor boligområdet. Boligadvokater ved derfor næsten alt, der er værd at vide om bolighandler. Det vigtigste element i boligadvokatens rådgivning er, at du kan få tjekket hele handlen inklusive bilag igennem, så du er sikker på, at alt er som det skal være. Ligesom en bygning kan have fysiske skavanker, der bliver dyre at reparere, kan der også gemme sig problemer i de juridiske dokumenter. Der kan eksempelvis være tinglyst en servitut på ejendommen, som gør, at den ikke kan bruges til det formål, du havde tænkt dig. Det er surt først at opdage, efter du er flyttet ind, og pengene er overført til sælger. Derfor bør du altid få et par professionelle øjne til at gå det hele igennem, før du gennemfører handlen.

Kend din økonomi

Når du skal købe en bolig, er det som regel nødvendigt med et besøg i banken, hvor din bankrådgiver vil gennemgå din økonomiske situation, men henblik på at kunne vurdere, hvor meget du kan låne. Din bankrådgiver vil som oftest altid være på den forsigtige side, hvad angår beløbet du kan låne. Derfor er det din opgave at tale dit rådighedsbeløb op. Det gør du bedst ved at lægge et retvisende budget, som giver et præcist overblik over din økonomi helt ned i de små detaljer. Du kan også med fordel lave et estimat på, hvordan din økonomiske situation vil være om f.eks. 5 år, når du eventuelt er gået et løntrin op, og hvor din 

forsikringspolice på bilen er sænket en smule. Jo bedre du er til at tale din egen sag, samt jo større indsigt du er i din egen økonomiske situation – desto mere tilbøjelig er din bankrådgiver til at forhandle om lånets størrelse.

Slå is i maven

Det kan være virkelig hektisk at skulle bevæge sig ud på boligmarkedet, og nogle gange kan efterspørgslen på en bolig medføre, at det pludseligt går alt for stærkt. Tøver du bare lidt for lang tid, risikerer du, at andre springer foran dig i køen og får drømmeboligen foran dig. Her kan det være fristende bare at springe ud i det, byde højt og ubeset og håbe på det bedste. Gør du dette, løber du dog en kæmpe risiko, som potentielt kan ende med at koste dig dyrt.  I stedet bør du have is i maven – og skulle en bolig glippe, skal du ikke miste modet. Den rette bolig skal nok dukke op før eller siden. Det er bedre at vente lidt for længe og ende med en god handel, end det er at handle for hurtigt og ende med en dårlig handel, som koster dig dyrt.