Mangler du penge til et indskud?

Hvis du har fundet drømmelejligheden, men mangler pengene til at betale indskuddet eller depositummet, så giver vi dig her nogle konkrete råd til, hvad du skal være opmærksom på, hvis du optager et lån til formålet.

Når du flytter ind i en lejelejlighed og vil låne penge til at betale indskuddet, bliver lånet generelt dyrere, end hvis du låner til andre boligtyper. Det sker, fordi du ikke kan stille samme sikkerhed for lånet, som hvis du låner penge til en ejer- eller andelsbolig.

Du har mulighed for at optage et lån gennem din kommune, hvis lejligheden er i et almennyttigt boligselskab eller alment byggeri. Derudover stiller kommunen krav til, at du kun kan låne et beløb, der svarer til indskuddet. 

Din husstand må heller ikke have en samlet årsindkomst på mere end 257.670 kr. i 2021, og huslejen må ikke være mere end halvdelen af din årsindkomst. Kommunen tilbyder dog en god rente, og du kan vente med at betale af på lånet de første fem år. Det kan du læse mere om på borger.dk.

En anden mulighed er at låne gennem en bank eller anden låneudbyder. Her er der ikke de samme krav om maks. indkomst, huslejeniveau eller boligtype som ved lån gennem kommunen, og de udbetaler pengene hurtigere. 

Du får også muligheden for at låne penge til mere end indskuddet, hvis du mangler penge til møbler, flytning eller andre udgifter. Gennem en bank får du samtidigt mulighed for at blive hurtigere gældfri, da du selv er med til at bestemme løbetiden.

Lån til indskud gennem banken

Bankerne vurderer hver især din økonomi individuelt, så der kan være stor forskel på, hvad den enkelte låneudbyder tilbyder af renter og gebyrer. Derfor er det en god idé at indhente tilbud fra flere banker, inden du optager et lån.

Derfor bør du altid gøre følgende, inden du låner til dit indskud:

1. Undersøge markedet – Der findes mange forskellige låneudbydere, så du gør dig selv en tjeneste ved at få tilbud fra flere.

2. Indhent personlige tilbud fra de udvalgte låneudbyderne – Dermed forholder bankerne sig til din økonomi, og du kan vælge den bank, der tilbyder den laveste rente og ÅOP.

3. Lån hele beløbet ét sted – Hvis du låner pengene hos én låneudbyder, bliver lånet typisk billigere, da du slipper for at betale oprettelses- og administrationsgebyrer flere steder.

4. Undgå høje etableringsomkostninger – Din ÅOP bliver lavere, jo lavere dine etableringsomkostninger er, da forbrugslån typisk har en kortere løbetid. Du har også mulighed for at trække dine renteudgifter fra i SKAT, som man ikke kan med gebyrer.

5. Vælg den rigtige løbetid – Hvis du vælger et lån med en lang løbetid, bliver den månedlige ydelse lavere. Hvis du til gengæld vælger et lån med kort løbetid, bliver dine samlede omkostninger for lånet lavere.

LendMe har hjulpet flere tusinde

I 2020 hjalp LendMe flere tusinde danskere med at indhente lånetilbud i forbindelse med indskud. Her kan du nemlig få muligheden for at få gratis tilbud fra op til 12 banker, og du vælger selv, om du tager imod et tilbud.