Boligsalg: Forstå ejendomsmæglerens vigtige rolle

Skal du flytte og derfor sælge din bolig? Hvis du har problemer med at finde hoved og hale i det hele, er der heldigvis hjælp at hente: Vælg en ejendomsmægler, der hjælper dig både før, under og efter salget. Ejendomsmæglerens vigtigste rolle er at være rådgiver for dig, sælgeren, men der ligger meget i den rolle.

Er du ikke sikker på, hvilken ejendomsmægler du skal vælge, er dit lokalområde det første sted at lede. Bor du for eksempel i eller omkring København, kan du kigge på en ejendomsmægler i Holte eller et lignende tætliggende område – det garanterer dig nemlig en ejendomsmægler, der kender det lokale boligmarked, så hun eller han ved, hvad køberne er ude efter, hvordan priserne er i dit område osv.

Du kan læse med nedenunder, hvor vi gennemgår nogle af de roller, en ejendomsmægler påtager sig under et boligsalg, og hvilke opgaver du derfor ikke selv behøver beskæftige dig med og sætte dig ind i.

Prissætter og markedsfører bolig

Når du har fundet din ejendomsmægler, skal der styr på alt det indledende arbejde med dokumenter. Du skal have en besigtigelse af boligen, så du kan få bestemt energimærket og lavet en tilstandsrapport samt el-rapport. Din ejendomsmægler skal desuden have forskellige dokumenter som forsikringspolice, årsopgørelse på el, vand og varme, kvitteringer for realkreditlån, servitutter osv.

Når din ejendomsmægler har alle oplysninger og dokumenter, kan prisen sættes. Prissætningen er noget af det vigtigste, og det er især her, det er rart at have en ejendomsmægler i stedet for at gøre det selv. Prisen skal nemlig hverken sættes så lavt, at du ikke får de penge, din bolig er værd, eller så højt, at du ikke får nogen bud.

Herefter starter markedsføringen af salgsopstillingen. Salgsopstillingen indeholder oplysninger om boligen som kontantpris, forbrug og ejerudgifter samt billeder og måske en videorundvisning. Den kan lægges på ejendomsmæglerens hjemmeside, online boligsider og endda YouTube, Facebook-annoncer og lignende.

Fremviser bolig og finder køber

Næste skridt for ejendomsmægleren er at finde den rigtige køber. Det betyder Åbent hus-arrangementer, private rundvisninger og forhandlinger med potentielle købere. Du behøver ikke selv tænke så meget over processen her – du aftaler med din ejendomsmægler, hvor ofte du skal opdateres, og bliver selvfølgelig kontaktet før fremvisninger.

Laver købsaftale og sørger for underskrifter

Ejendomsmægleren håndterer bud fra interesserede, forhandler og sørger for at udarbejde en købsaftale. Købsaftalen er obligatorisk, men den kan se ud på forskellige måder – og typisk vil en boligadvokat kigge den igennem, så alle parter er sikre på, at den indeholder det, den skal.

Herefter skal alle parter underskrive kontrakten, og så er det blot at vente, til fortrydelsesretten udløber. Herefter sørger ejendomsmægleren også for tinglysning af skødet, den formelle overdragelse, frigivelse af købesum osv.

Det er først, når alt er afsluttet – fra praktiske til det juridiske – at ejendomsmæglerens rolle slutter. Så er din bolig solgt, og du er klar til at flytte ind et nyt sted med et vellykket boligsalg i bagagen.