Alt du bør vide om liguster

Sponsoreret indhold:


Liguster er en af de mest populære planter der bruges til hække over hele landet. Det er til dels fordi de er stedsegrønne, lette at holde ved lige, vokser hurtigt og jævnt, og endda har mulighed for at blomstre ved de rette vilkår.

Hvis du overvejer at vælge liguster til hækken rundt om dit hus eller sommerhus, kan du med fordel fortsætte denne artikel for at lære mere om de vigtigste ting omkring liguster og ligusterhække.

  •       Type: Mørkegrønt løv
  •       Tåler forurening fra biler m.m.
  •       Smukt hele året rundt
  •       Højde: Mellem 1-4 meter
  •       Væksthastighed: Gennemsnitlig til hurtig | 30-60 cm om året
  •       Placering: De fleste normale jordtyper, solrig, halvskygge, beskyttet eller udsat, inde i landet og ved kysten

Perfekt til hækken

Liguster er som skabt til de danske villaer. Her får du nemlig en smuk hæk der er let at passe, og samtidig skygger for naboerne og ud mod vejen. Bor du på en trafikeret vej er liguster også velegnet, da den tåler en del forurening, og i det hele taget er ret bestandig.

En tyk hæk der har et par år på bagen er samtidig også effektiv til at værne for både støj fra vejen, såvel som kraftige vindstød – alt sammen noget der er guld værd når det kommer til din hæk. Og sidst men ikke mindst er det også værd at nævne at en sund ligusterhæk kan bidrage med god skygge når solen skinner om sommeren, og du kan altså her få lidt ly for varmen samtidig.

Let at beskære

Det kræver kun en enkelt tur med have trimmeren om året får at holde denne hæk flot og under kontrol. Liguster vokser mellem 30 og 60 centimeter hvert år, så hvis din hæk allerede har nået den fulde højde kan du altså regne med at skulle klippe så meget af den årligt.

Mange vælger dog at beskære hækken to gange, for at have en smuk og snorlige hæk det meste af året. Vi anbefaler i dette tilfælde at du beskærer den i midten af Maj og August for de bedste resultater.

En anden god ting ved liguster er at grenene og bladene let kan komprimeres i havespanden, og du altså ikke har brug for en trailer og tur på genbrugspladsen efter du har studset din hæk.

Smuk og Stedsegrøn

Som nævnt tidligere er liguster en stedsegrøn plante, men den kan dog smide en vis mængde blade i vintermånederne. Præcist hvor mange blade den smider vil afhænge af jordens sammensætning, temperaturen og klimaet, såvel som hvor stærk og gammel hækken er.

Samtidig kan man opnå smukke hvide blomster ved sensommer/tidligt efterår, hvis ikke man har studset de nye skud og grene af allerede. Blomsterne danner derefter bær, som især fugle og andre smådyr er vilde med – så hvis du har en ligusterbusk eller hæk i baghaven der ikke behøver at stå snorlige, kan dette være en god attraktion for de vilde dyr.

Sådan kommer du igang

De fleste ligusterhække bliver solgt som individuelle barrodsplanter, eller som klumper. Prisen er overkommelig, og i den billigere ende hvad hække angår – men husk at købe tilstrækkeligt med planter hvis ikke du ønsker at vente i flere år på at opnå en tæt hæk der værner om dit privatliv, skærmer for vinden og hjælper med at holde støjen fra den offentlige vej nede.