Undgå fugt i hjemmet med en affugter

Annonce

Oplever du høj luftfugtighed derhjemme? Så kan det være, at du skal have anskaffet dig en affugter. En affugter hjælper med at holde luftfugtigheden nede. Det kan især være en fordel, hvis du oplever fugt i hjemmet på grund af sprængte vandrør, skybrud eller oversvømmelser – eller hvis du blot bor i en gammel bygning, hvor isoleringen og udluftningsmulighederne er dårlige.

En affugter fungerer kort fortalt ved at suge den fugtige luft ind gennem et filter, hvorefter fugten binder sig som kondens på affugterens køleelement. Du kan læse meget mere om affugterens egenskaber og få tips til de bedste affugtere i denne test.

Tegn på, at dit hjem er for fugtigt

Du kan selv holde øje med tegn på, at dit hjem er for fugtigt. Kan du svare ja til nogle af nedenstående punkter, er der en risiko for, at dit hjem er for fugtigt, og du derfor med fordel kan anskaffe dig en god affugter.

  • Dit hjem har været udsat for oversvømmelse, sprængte vandrør eller lignende
  • Dit hjem lugter fugtigt og muggent i et eller flere rum
  • Du opdager et stigende antal sølvfisk, edderkopper eller møl i hjemmet
  • Du oplever vejrtrækningsproblemer og en løbende næse, uden der findes nogen medicinsk forklaring
  • Du eller en anden af hjemmets beboer lider af støvallergi
  • Du er flyttet, og nu oplever du pludselig, at dine allergier er blevet værre

Fugtighed er ikke kun forbeholdt kælderen. Hvis dit hjem har et fugtproblem, er det sandsynligt, at det også påvirker de almindelige opholdsrum. Og det er særligt her, problemerne opstår – for så går du og hjemmets øvrige beboere rundt i et fugtigt miljø hver eneste dag.

Værd at overveje

Når du skal vælge en affugter, er der en række faktorer, der er vigtige at tage højde for.

Størrelse

Først og fremmest er det værd at overveje størrelsen på din affugter. Størrelsen kommer især an på arealet af det rum, hvor affugteren skal stå. En lille affugter vil som regel være det billigste valg, men på sigt vil den bruge meget energi og være knap så effektiv som en stor affugter, hvis det er et større rum, du ønsker at placere den i. Hvis rummet er udsat for større skader – for eksempel oversvømmelse eller andre vandskader, der gør, at luftfugtigheden er langt over det anbefalede – kan du med fordel vælge en stor og kraftig affugter.

Temperatur

Temperaturen i rummet spiller også en væsentlig rolle. Der findes både kondensaffugtere og adsorptionsaffugtere, hvor førstnævnte som regel skal have en rumtemperatur på mindst 15 grader for at fungere, mens sidstnævnte generelt kan klare sig i køligere miljøer. Er problemet for eksempel nede i kælderen, hvor der er meget koldt, skal du derfor overveje temperaturen nøje.

Placering

Dernæst er placeringen også væsentlig at have for øje. Placer gerne din affugter så højt som muligt i rummet, da fugtig luft søger opad. Derudover bør du ikke have vinduer åbne eller have ventilation slået til i rummet, samtidig med at du har affugteren kørende, da det i så fald blot vil være spildt energi.

For høj eller lav luftfugtighed?

Før du investerer i en affugter, er det vigtigt, at du er sikker på, det overhovedet er sådan en, du har brug for. Altså om høj luftfugtighed reelt er problemet. Nogle hjem døjer med det helt modsatte problem – for tør luft. Her vil symptomerne være anderledes: tørre og irriterede øjne, hovedpine, tør hoste og træthed. Disse symptomer kan naturligvis også være symptomer på en lang række skavanker og sygdomme. Ikke desto mindre er en affugter altså til dig, der oplever for høj – og ikke for lav – luftfugtighed i hjemmet.