Dette indhold er sponsoreret
De fleste kan godt blive enige om, at rotter og andre skadedyr er meget ubudne gæster i hjemmet. Rotterne må gerne blive, hvor de er, og de skal helst ikke ind i hjemmet. Alligevel sker det, at de ubudne gæster engang imellem finder vej ind i hjemmet. Men hvad gør du, hvis du har eller mistænker, at du har rotteproblemer? Hvorfor er det så vigtigt at komme problemet til livs – og hvordan forebygger du, at det sker igen? Her kan du læse mere om, hvordan du slipper af med rotter i hjemmet.
Hvad gør du, hvis du har rotter?
Hvis du har rotter, eller hvis du mistænker, at du har rotter, bør du straks opsøge en kloakmester. En kloakmester kan ved hjælp af forskellige tiltag hjælpe dig med at opspore, bekæmpe og forebygge problemet. De kan eksempelvis tilbyde TV-inspektion, hvor de vil optage film og tage billeder i kloakkerne for at lokalisere problemet. Derudover tilbyder de kloakservice, renovering og reparation, rens samt rottespærre. Det, du selv kan gøre, er at være opmærksom på nogle af de typiske tegn på, at du har rotter i hjemmet. Det kan eksempelvis være støj, stærk lugt, rotteekskrementer, huller og løbespor.
Rotter kan ødelægge ting
Hvis du har rotter i hjemmet, kan du risikere store skader på bygningen samt installationerne i huset. Det kan de fordi, at rotten med sine tænder kan gnave sig igennem de fleste materialer. De kan gnave sig igennem ledninger, døre, vægge, gulv, køkkenelementer og andre ting i hjemmet. Det kan være meget ødelæggende for et hjem, hvis rotteproblemet står på i længere tid, da det kan skabe store skader, som kan være omfattende at udbedre. Derudover kan lugten også være ekstrem, og den vil ikke forsvinde, før problemet er helt væk, og selv derefter kan den godt hænge lidt ved.
Rotter kan være sundhedsskadelige
Selvom rotten i sig selv er et renligt dyr, kan de bære rundt på bakterier og sygdomme og risikere at overføre de sygdomme til mennesker. Det kan både være sygdomme fra rotterne selv, men også sygdomme fra andre mennesker, da sygdomme kan overføres gennem urin og afføring fra kloakkerne, som sidder fast på rotterne. Eksempelvis er der mange, der er af den opfattelse, at det var rotten, der var primær smittebærer af pest – også kaldet den sorte død. Rotten kan også være bærer af en anden sygdom, som hedder leptospirose. Sygdommen er estimeret til at ramme ca. 20 personer om året i Danmark. For at blive smittet af sygdom fra en rotte er det ikke nødvendigt med direkte kontakt. Smitterisikoen opstår, hvis du rører, ved noget som rotten har strintet på. Det er derfor vigtigt at komme rotteproblemer til livs og at kontakte professionelle, hvis du er i tvivl.