Hvad må man lave om i en lejebolig?

Annonce

Er du på nuværende tidspunkt lejer af en lejebolig, og ønsker du at lave nogle ting om, så lejeboligen bliver rarere at bo i? Mange lejere fristes til at renovere eller lave ting om i deres hjem – det er dog de færreste, der kender til de helt konkrete regler, der findes på området. For at du ikke ender i problemer, så er det en god idé at læse op på disse regler, før du foretager nogle større og markante ændringer af boligen.

I denne artikel gennemgår vi nogle af de vigtigste regler, der findes inden for emnet. Vi opfordrer dog til, at du på egen hånd søger efter flere kilder, så du er dækket ind fra ende til anden. Ønsker du endvidere at blive klogere på renovering og byggearbejde generelt, så kan vi anbefale denne byggeblog.

Hvilke ændringer må du foretage?

Vi starter med at kigge på de ændringer, du gerne må foretage. Tommelfingerreglen her er, at der er tale om mindre ændringer. Dette indebærer:

  • Dekorationer (hænge malerier, billeder eller spejle op)
  • Hylder på væggene
  • Male væggene i de farver, du ønsker det

Du skal dog være opmærksom på, at du selv vil skulle stå for at udbedre de ændringer, du har foretaget. Har du derfor malet en af væggene i en helt anden farve, end da du flyttede ind, så skal du ved fraflytning sørge for, at væggen males eksempelvis hvid igen. 

Sædvanlige installationer må du gerne stå for

Der kan komme et tidspunkt, hvor der er behov for at installere et nyt køleskab eller komfur. Disse må du gerne stå for; her er der nemlig tale om sædvanlige installationer.

Det er dog altid en god idé at være i tæt dialog med sin udlejer, så man sikrer sig, at man ikke overgår nogle el-kapaciteter eller afløbskapaciteter. 

Du må ikke ændre ved lejlighedens identitet

Dette punkt er et af de vigtige at huske på. Du må ikke ændre ved boligens eller lejlighedens identitet. Det kan lyde en anelse flyvsk, og det er det måske også – derfor understreger vi igen, at skulle du være i tvivl, så bør du forhøre dig hos udlejer eller hos en ekspert.

Et eksempel på identiteten er en væg. Du må med andre ord ikke rive en væg ned, bare fordi du mener, at det vil gøre lejligheden bedre. Skulle du dog have nogle gode argumenter for, hvorfor du mener, at det bør gøres, så kan du prøve at fremlægge det over for udlejer, som herefter kan beslutte sig for, om du skal have lov til det eller ej.

Spørg hellere en ekspert en gang for meget end en gang for lidt

Det er vigtigt, at du ikke overtræder de regler, der er. Derfor anbefaler vi altid, at du spørger enten din udlejer eller en ekspert omkring de spørgsmål, du måtte sidde inde med. På den måde kommer du ikke til at krydse nogen grænser, som i sidste ende kan komme til at koste dyrt.