Historien bag vores tre skøreste juletraditioner

Dette indhold er sponsoreret

Nu står julen igen for døren. Det betyder, at vi skal til at gøre alt det, vi gjorde sidste år. Julen er nemlig en højtid, der i høj grad er præget af traditioner og vaner. De er lidt forskellige fra familie til familie, men i store træk, så gør vi mange af de samme ting til jul. Nogle gange stille man ikke spørgsmål ved ting, når man har gjort dem mange gange, men nogle af de ting, vi gør til jul, er der faktisk en rigtig god, spændende historie bag. Når man kender historien, der går bag om traditionerne, så kan de pludselig få en hel anden dybde. 

Juletræslys på et grantræ

De fleste fejre juleaften ved at hænge lys på et grantræ. Det bliver til juletræslys, som vi jo kender så godt. Men hvis man tænker lidt over det, så er det da lidt skørt. 

For at finde baggrunden for juletræslysene, så skal vi nok tilbage til hedenske traditioner. Før kristendommen gjorde sit indtog, var der også en tradition for at fejre julen, men her handlede det i højere grad om, at man var midt på vinteren. Man inviterer lyset tilbage, for nu begyndte dagene at blive længere. Det kunne man passe gøre ved at tænde lys i den mørke tid. 

..Hvad så med juletræet?

Det var grunden bag juletræslysene, men hvorfor har vi så juletræet? Det er en langt nyere tradition. Juletræet stammer fra vores sydligste nabo Tyskland. Det tidligste juletræ, man har kilder på, er en tysk bager, der i 1500-tallet hængte bagværk på et grantræ. Det er muligvis fra denne entreprenante mand, at traditionen har spredt sig over hele verden. 

Traditionen var forbeholdt borgerskabet og spredte sig imellem samfundets finere lag. Det var også i de dansk-tyske borgerlige familier, vi første gang så juletræer i Danmark. Det første juletræ i Danmark var i 1808 på godset Holsteinborg. Det med at tage et træ ind i stuen, synes mange, var meget tosset i starten, men nu har vi vænnet os til, og sætter ikke længere spørgsmålstegn ved oprindelsen af grantræet i midten af stuen. 

Klejner og småkager

Ingen jul uden småkager og sødt. Julekagerne strækker sig langt tilbage i historien. Frem til 1800-taller foregik dansk madlavning over åben ild, det betød, at man ikke havde ovne, hvor man kunne bager kager. Derfor er klejner nogle af de ældste julekager, vi kender. De er som bekendt ikke bagt, men kogt i usaltet fedt. Senere kom pebernødder og æbleskiver til, der derfor også er meget historiske julekager.