Fordele og ulemper ved varmepumper

Har du hørt om varmepumper? Hvis du kender lidt til regeringens planer for udfasningen af oliefyr inden 2030, så kommer du til det. For enten skal de husstande, der hidtil har brugt oliefyr som varmekilde, enten kobles til fjernvarmenettet eller have en varmepumpe installeret. Og der er masser af fordele ved at installere sådan en ikke bare for klimaet, men også for din privatøkonomi. 

Varmepumpen er kommet for at blive, og den bliver unægtelig en del af en mere klimavenlig fremtid. Inden 2030 skal alle oliefyr udfases i Danmark, og her kommer varmepumpen til at spille en stor rolle. Ikke alle husstande ligger et sted, hvor de kan kobles til fjernvarmenettet, og derfor er varmepumpen er god mulighed for både at spare på energien uden at komme til at fryse og endda til en billigere pris. Læs mere om varmepumper her

Hvad er en varmepumpe?

Der findes grundlæggende tre typer af varmepumper, der alle fungerer efter samme princip: Jord-til-vand varmepumper, luft-til-vand varmepumpe og luft-til-luft varmepumper. Princippet er, at en varmepumpe tager varmeenergien i enten luften eller jorden udenfor og overfører den til enten vand eller luft inden for. Med en vandtank installeres vil en varmepumpe varme vandet op, så det på den måde kan føres rundt i huset ligesom fjernvarme. 

En luft-til-luft varmepumpe fungerer lidt anderledes, fordi det suger energien ud af luften udenfor for så at blæse den ind. Lidt på samme måde som et køleskab suger energien ud af luften i et lukket rum og overfører den til et varmeelement bag på, gør en luft-til-luft varmepumpe det samme bare omvendt. Sådan en varmepumpe er populær blandt sommerhusejere, fordi den også kan blæse kold luft ind, når det er for varmt inden for.  

Dette skal du vide om varmepumper

Der er flere fordele ved en varmepumpe, end der er ulemper:

  • Bedre for klimaet end et oliefyr
  • Billigere på længere sigt, spar 50% på din varmeregning
  • Fungerer selv ved lave temperaturer
  • Kræver en omfattende installation af vandtanke og udendørs varmeanlæg.

Ulempen ved en varmepumpe er selve installationsprocessen. En jord-til-vand varmepumpe kræver nemlig, at der graves varmeelementer ned i jorden, og afhængig af hvordan din have ser ud, kan det tage lidt tid. Så skal vandtanken også installeres, men det er ikke meget anderledes end at få en vandvarmer op. Det er dog alt sammen noget, man skal overveje, inden man kaster sig ud i projektet.

Fordelene er alligevel mange særligt på længere sigt. Det er nemlig anslået, at du kan spare op imod 50% på din varmeregning i forhold til et oliefyr. Så selvom installationen koster lidt til at begynde med, så er besparelsen på i fremtiden enorm.

Og så er der selvfølgelig klimabelastningen. Med en varmepumpe kommer du til at bruge langt mindre energi på den samme mængde varme. Der er meget mindre, der går tabt. Og det er vejen frem, både når det kommer til din privatøkonomi, men sandelig også klimaet. Der er behov for, at vi gør en forskel allerede i dag.