Hvad er en pilleovn og hvorfor er den så effektiv?

En pilleovn er en mere avanceret form for brændeovn, som i stedet for at fyre med træ fyrer med træpiller, der er komprimeret træ fra savsmuld, savspåner og hvad der ellers er af trærester.

Samtidig er mange af de processer, der skal til for at holde gang i varmen automatiseret, hvilke gør at det er nemmere at holde gang i pilleovne og den ikke går ud, hvilke en traditionel brændeovn gør hvis der ikke bliver fyldt brænde på.

Hvordan fungerer en pilleovn cr. brændeovn?

En brændeovn er rimelig nem at betjene. Du fyrer op med tørt brænde, hvorefter ovnen bliver varm. Herefter er opgaven at forsætte med at holde gang i ovnen, ved at tilsætte mere træ efter behov.

Det fungerer ikke på samme måde med en pilleovn. Her foregår mange af processerne automatisk, hvilke er til din fordel. En pilleovn har et magasin til opbevaring af træpillerne og herfra vil ovnen selv blive fyldt op når en termostat siger at der er brug for mere brænde. En ovn kan holde sig i gang i flere timer og i nogle tilfælde i dagevis.

Varmen bliver derudover cirkuleret ud og rundt i rummet via en blæser, en funktion en traditionel brændeovn ikke besidder.

Læs mange flere ekspertartikler om emnet på bolex.dk

Spar penge ved at vælge en pilleovn

Udover at en pilleovn er hyggelig, er der mange penge at spare ved at skifte til en pilleovn. Uanset om det er et supplement til den primære varmekilde eller som den primære. Det er muligt at gøre et pilleovn til bygningens primære varmekilde, ved at fører varmen rund i bygningen via kanaler.

Især hvis din primære varmekilde er et oliefyr, er der mange penge at spare, ved enten helt eller delvis at skifte til en pilleovn. Et gennemsnitligt parcelhus vil typisk spare i omegnen af 15.000 kr. om året, ved at udskifte deres oliefyr, så allerede efter 1 år er pilleovnen betalt. Husk at vedligeholde den, så holder den ikke bare længere men også bedre.

Valg af den rette pilleovn

Når du skal vælge den rette pilleovn, er der især 4 ting der er vigtigt at kigge på.

Virkningsgrad

Virkningsgraden fortæller, hvor stor en grad ovnen formår at omdanne træet til varme. Jo højere virkningsgrad, jo mere får ovnen ud af træet og jo mere økonomisk er ovnen. En pilleovn har typisk en virkningsgrad op omkring 90% imens en traditionel brændeovn max. ligger på 80%.

Ydelse

Det næste der er godt at kigge på er ydelsen af pilleovnen. Jo højere ydelse jo større areal vil ovnen kunne opvarme. Ydelsen vil typisk afspejle sig i prisen på ovnen.

Magasinet

Magasinet er der, hvor der bliver fyldt op med træpiller. Jo større magasin jo mere kan der blive fyldt op ad gangen og jo længere tid vil ovnen brænde inden den igen skal fyldes op.

Brugervenlighed

Det er også en god ide at sikre sig, at ovnen er nem at betjene. Nogle af ovnene har et display, andre bliver betjent ved hjælp af en app. Nogle har begge. Find den der passer dig bedst.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *