Guide: Sådan slipper du af med alger og mos på tag

Alger og mos på taget, er noget de fleste danske husejere må døje med. Både alger og mos trives rigtig godt i et fugtigt klima, så det dejlige, danske vejr er virkelig guf for dem. Det er derfor problemet er så udbredt og almindeligt. Men hvor stort et problem er det egentligt? Og hvad kan du gøre for at slippe af med alger og mos? Bør du eventuelt søge professionel hjælp? Få alle svarene her, når vi tager en grundig gennemgang af problemerne og udfordringerne omkring alger og mos på tag.

Problematikken kort fortalt

Når det kommer til problemet med alger og mos på tage, så kan det groft sagt deles op i to underproblemer: det æstetiske og den skade det kan gøre på taget. Det æstetiske problem er ganske åbenlyst. Alger og mos ser bare ikke pæne ud på et tag, eller andre steder for den sags skyld. Et tag med mange alger og meget mos, kan være en ærgerlig plet på en ellers nydelig bolig.

Altså kan der alene i på det æstetiske område være god grund til at fjerne alger og mos fra dit tag. Men måske du også tænker på skader på taget. Enten er det æstetiske ikke så vigtigt, eller så vil du bare gerne vide så meget som muligt. Uanset hvad, er det korte svar til mulige skader på taget, at alger og mos ikke nødvendigvis er skadeligt, men at det nogle gange, særligt hvis det drejer sig om store mosklumper kan.

Dette skyldes at mos samler fugt til sig. Dette kan medføre at der kan komme fugt ind under tagbelægningen. Desuden kan fugten ved frostgrader få mosset til at ændre størrelse. Er mosset i for meget kontakt med taget, kan denne størrelsesændring i værste fald skubbe til tagplader. Altså er svaret igen, at mos og alger ikke nødvendigvis skader et tag, men at de kan komme til at gøre det, hvis man intet gør ved problemet.

Hjælp til selvhjælp

Men hvad kan du så gøre mod mos og alger på dit tag? For det første er der forebyggelse. Dette er mest noget du kan gøre, hvis du skal have helt nyt tag, eller måske skal til at bygge hus. Her vil et tag der hælder mere end 25 grader bedre lede vandet væk, og dermed gøre det sværere for mos og alger at sætte sig på taget.

Skal du fjerne algerne og mosset der eventuelt allerede sidder på dit tag, bliver det noget sværere. Mospuderne er egentlig ganske lette at løfte af, og du kan egentlig blot tage dem med hånden. Problemet er, at det er de færreste tage der er lavet til at gå på. Derfor bør du kun fjerne mos med håndkraft hvis du sikkert kan gå på taget. Alternativt kan du eventuelt feje det væk med en kost og en stige.

Spar dig selv for bøvlet

En metode du dog ikke bør bruge, er at fjerne mos og alger med højttrykspuler. En højtrykspuler kan nemlig både beskadige tagmaterialet. Desuden er der også risiko for at der kommer vand ind i tagkonstruktionen, hvilket jo lige er hvad du vil undgå. Så uanset hvor fristende det kan være med en højtrykspuler, bør du virkelig undgå det.

Er det ikke muligt at komme forsvarligt op på taget, er din bedste vej at gå, nok at kontakte en professionel tagrenser. En sådan, vil have udstyr der kan rense taget uden at skulle op på det, og uden at det tager skade på anden vis. Altså kan du få fjernet alger og mos fra tag, uden at skulle bekymre dig om yderligere skader.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *