Energitilskud

Annonce

Hvis du gerne vil i gang med at energioptimerer din bolig, skal du huske, at der er noget, der hedder energitilskud. Det er et skattefrit tilskud, du er berettiget til og, som kan spare dig penge, når du energioptimerer din bolig. Her får du info om tilskuddets formål, hvem der kan søge, til hvad du kan søge og hvordan du skal søge.

Baggrunden for energitilskuddet

Den danske stat har vedtaget, at danskernes samlede udslip af CO2 skal sænkes. Faktisk går planen ud på, at al energiforsyningen i Danmark i 2050 er omstillet til en form for vedvarende energi. Da en stor del af ansvaret for at overholde planen og sænke udslippet af CO2 tilfalder energiselskaberne, har de indgået en frivillig aftale om, at de yder støtte til energiforbedringer hos både erhverv og private, da det hjælper med at sænke det samlede udslip af CO2. Det er ganske enkelt i energiselskabernes interesse, at så mange som muligt energioptimerer deres boliger. 

Tjek selskaberne ud 

Tilskuddet skal altså være med til at nedbringe danskernes energiforbrug og hjælpe energiselskaberne i Danmark med at få energiforbruget ned. Derfor kan du søge et energiselskab om tilskud, hvis du vil energirenovere din bolig. Det energitilskud, du får, beregnes ud fra, hvor mange kWh, der spares ved renoveringen. Den mængde kWh, som spares bliver købt af et energiselskab. Antallet af kWh ganges med et beløb. Dette beløb kan variere og det kan det svinge meget fra energiselskab til energiselskab, hvor meget du kan få i tilskud. Derfor skal du undersøge mulighederne hos forskellige selskaber, inden du søger om tilskuddet.

Hvem kan ansøge?

Da hele ideen med energitilskuddet er at reducere det samlede udslip af CO2 kan både erhverv og private husejere søge. Det er også muligt at ansøge om tilskud, hvis man er en andelsbolig- eller ejerforening. Selv hvis du har et sommerhus kan du søge om tilskud til for eksempel at sætte en varmepumpe op.

Hvad kan man få tilskud til?

Generelt set kan der søges om energitilskud til renoveringsprojekter, der nedsætter boligens udslip af CO2. Herunder har vi listet op, hvad du for eksempel kan søge om energitilskud til:

  • Isoleringsopgaver af alle slags
  • Installering af varmepumpe
  • Installering af jord- og solvarme
  • Udskiftning af ruder i døre og vinduer til energiruder
  • Projekter der reducerer udslippet af CO2 eller generelt nedsætter energiforbruget.

Stiller energiselskaberne krav?

Når du søger om energitilskud, skal du være opmærksom på, at der følger en række krav med. Kravene kan være forskellige alt efter, hvilket selskab du vælger, men der et meget vigtigt krav, der er fælles for dem alle:

  • Du skal søge om energitilskud til dit projekt inden håndværkerne går i gang og inden du køber materialer. Har du købt materialer eller allerede sat en håndværker i gang med projektet, kan du ikke søge om tilskud.

Hvordan søger man?

Her får du en lille vejledning til, hvordan du skal søge om et energitilskud:

  • Første skridt, når du skal søge om et energitilskud, er at undersøge og sammenligne energiselskaber. Der er, som tidligere skrevet, nemlig stor forskel på, hvor meget selskaberne giver i tilskud.
  • Dernæst kan du sende ansøgningen til energiselskabet. Ofte skal det gøres via selskabets hjemmeside. Der er også håndværkere, der samarbejder med energiselskaber og til tider kan det betale sig at benytte sig at det. Men husk, der skal ansøges før arbejdet påbegyndes.
  • Når energiselskabet har godkendt din ansøgning, indgår du en aftale på skrift med selskabet angående energitilskuddet.
  • Nu kan du begynde på dit projekt.
  • Når projektet er færdigt, skal du sende dokumentation til energiselskabet. Hvilken form for dokumentation har du på forhånd aftalt med selskabet.
  • Du får tilskuddet ind på din konto.