Sikre din bolig bedst muligt

Sikre din bolig bedst muligt

Vi bruger flere hundrede tusind på vores bolig, men hvad med sikkerheden? Det er svært at forestille sig det værste der kan ske og derfor har vi også lidt svært ved at regne ud hvilke områder vi skal sikre os og hvor meget man rent faktisk skal investere i sikkerhed i boligen – både når der kommer til indbrud og brand. Her kan du læse mere om hvad du skal tænke over både i forhold til brandsikkerhed, sikkerhed generelt og forsikring. 

Hvad er det værste der kan ske?

Dette er et skræmmende spørgsmål, men det er faktisk lige det spørgsmål du bør stille dig selv når du skal vurdere hvad du skal gøre for at sikre din bolig bedst muligt. Hvad er det værste der kan ske i din bolig? Det gælder om at kunne forudse ulykker, uden at blive helt paranoid selvfølgelig. 

De seneste årene har vi fået mere og mere elektronisk legetøj der skal oplades – både til os selv og til børnene. Der har været flere tilfælde med opladere både til legetøj, computere, telefoner og tablets der er gået ild i uden forvarsel. Derfor er det måske ikke en supergod ide at have ting plugget ind i stikdåser o.l. i løbet af natten, selv om det virker praktisk at gøre, mens vi jo alligevel sover. Better safe than sorry, er der er kendt udtryk der hedder, og dette gør sig særlig gældende i forhold til sikkerhed i boligen. 

Du vil jo meget hellere have dit hus i orden og uden brandskader og i værste fald – personskader, end at kunne multitaske med at sove og oplade på samme tid. Spar med andre ord opladning til når du kan følge lidt med på om det du oplader bliver varmt lige pludseligt, eller om der kommer røg eller ild fra opladeren. Når vi sover så skal der tit meget til før vi vågner af for eksempel røg, og da kan det i mange tilfælde allerede være for sent. 

Da er det en god ide at have sikkerheden i orden.

Undgå boligbrand

De fleste har installeret røgalarmer i boligen og dette er en god måde at opdage brandudvikling på et tidligt stadie. Uanset om du sover tungt eller let, de fleste vil vågne af lyden af en røgalarm – det ved alle der har brændt aftensmaden på et par gange. En røgalarm kan alarmere selv ved den mindste tegn til røg, og det gør også at man vågner hvis der sker noget i løbet af natten. Du skal dog sørge for at teste røgalarmerne i dit hus en gang i mellem og skifte batterier jævnligt, så de ikke går tom for batteri når det virkelig gælder. 

Det er stadig en god vane at holde godt øje med elektriske apparater i hjemmet. At man vænner sig til at trække stikket fra opladere og elektriske apparater der står og kører. De fleste brande i danske hjem er faktisk elektriske brande, folk, folk der er faldet i søvn fra madlavning osv eller defekte elektriske artikler. Hvis du oparbejder dig gode vaner med at passe på – være klar over hvad der er tilsluttet strøm og ikke går fra eller sovner fra ting der er slået til – så har du på langt nær nedsat risikoen for brand i hjemmet.

Hvis uheldet alligevel skulle være ude, så er det en god ide at have en brandslukker. Det kan for eksempel være en sort pulverslukker fra Housegard. Så kan man hurtigt og effektivt få slukket eventuelle ulykker i hjemmet. 

At undgå brand handler om held, men det handler også om sund fornuft. Gode vaner i forhold til at tjekke elektriske apparater, røgalarmer og have en brandslukker i nærheden, kan være en stor hjælp for at undgå katastrofen. 

Undgå indbrud 

Der er mange der er bange for indbrud i sin bolig, specielt i feriemåneder – og det med god grund. At få en indbrud kan føles ekstremt invaderende – det handler ikke kun om at miste eventuelle værdisager, men også om at ens personlige rum og ting er blevet berørt af fremmede med usle hensigter. Det meste som indbrudstyve er ude efter kan nemt erstattes, men arvegods og smykker med sentimental affektionsværdi kan være svært at erstatte. Når det først er blevet stjålet er det sjældent man får det igen. Desværre. Derfor er det en god ide at forhindre indbrud i udgangspunktet. Allier dig med naboerne hvis du bor i en boligblok eller et lejlighedskompleks – bliv enige om ikke at slippe nogen ind i opgaven som man ikke venter – og sørg for at holde døren til opgangen og bagdøren lukket til enhver tid. Tit slipper nogen ind indbrudstyven fordi man tror det er postbud, reklameaviser eller lignende. 

At installere en effektiv boligalarm kan også være en god løsning hvis man vil undgå indbrud, men denne skal kunne reagere raskt og kunne varsle inden tyverne har identificeret værdisager og kan tage dem med sig og forsvinde. 

Her er det også en god ide at kigge en ekstra gang på din indboforsikring. Vær helt sikker på at du er forsikret mod både brand og indbrud, du ved jo heller ikke om din lejlighed bliver brandskadet på grund af naboens uforsigtighed – så her er det en god investering at helgardere sig. Der er mange der tænker ‘det sker ikke for mig’ og det gør det måske mest sandsynligt heller ikke, men hvis det nu gør, er det beløb du har betalt i forsikring ubetydeligt i forhold til det du får igen. Derfor er det altid en god ide at sørge for at man er godt forsikret. 

En god forsikring er ikke for dyr, dækker det hele og har lav egenandel – så man slipper for at punge ud endnu mere bare for at få sine forsikringspenge. Husk at man tit kan forhandle forsikring og få en bedre pris hvis man for eksempel vælger at have indboforsikring, brandforsikring og rejseforsikring på et og samme sted – mange forsikringsselskaber har faktisk en form for mængderabat hvis man vælger at køre flere forsikringer over et selskab. 

Vær godt forberedt

Det er selvfølgelig ikke sundt at tænke i worst case scenarios hele tiden, men en gang i mellem kan det give noget perspektiv og motivere til at være lidt proaktiv. Specielt med brand – der kan have fatale konsekvenser. Uanset hvad som kan ske er det en god ide at være forberedt – det betyder slet ikke at du skal gå omkring og være bange hele tiden, men det indebærer at du skal kunne tænke fremad og forhindre eventuelle ulykker inden de sker. Det er lidt det samme som at børnesikre en bolig. Dit barn vil mest sandsynligt ikke falde ned ad trappen, men det er smart at sætte op et gitter just in case. Sådan fungerer det også med boligsikring generelt. Det er for at beskytte dig og dine, at man tænker lidt fremad – passer på opladere og elektriske apparater, tjekker at røgalarmen virker og sørger for at være forsikret hvis uheldet mod al formodning skulle være ude. 

Det er en god ide at være godt forberedt på uforudsete hændelser. Man kan være proaktiv og forhindre mange ulykker med godt gangsyn, og have planen klar, hvis uheldet skulle være ude. Hav en brandslukker tilgængelig og en flugtplan i tilfælde indbrud. Når du ikke er hjemme på dagtid kan du også gemme værdisager på steder, som tyverne aldrig opdager. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *