Har jeg brug for en boligadvokat, når jeg køber ny bolig?

Ifølge dansk lovgivning skal du ikke have en boligadvokat, når du køber eller sælger en bolig. Men det betyder ikke, at det ikke er en god idé. Der er mange love på området – kontrakter, rapporter og processer, der skal håndteres og klares korrekt, så du ikke ender med at snyde dig selv eller modparten. Har du ikke en juridisk baggrund, eller forstår du ikke alle de forskellige dele af boligmarkedet, er en boligadvokat næsten uundværlig for dig.

Med en boligadvokat slipper du for at bruge timevis på at forstå de mange dokumenter, der automatisk følger med et boligkøb, så du kan koncentrere dig om det vigtigste for dig: pakning og forberedelse på en ny start i en ny bolig.

Find din boligadvokat nemt og hurtigt

Første skridt er at finde en boligadvokat. Det er en god idé at indhente tilbud og tale med forskellige advokater, før du vælger – både hvis du er sikker på, at du har brug for en, og hvis du er lidt i tvivl om, hvorvidt du skal investere i advokathjælp eller ej.

Colego.dk er en nem måde at finde tilbud på advokater, der er specialiseret i køb og salg af bolig, boligkontrakter osv. Du har sikkert allerede en masse at tænke på, når du har startet processen med at sælge din bolig og leder efter et nyt sted at bo, så derfor skal det ikke være endnu en byrde at finde en boligadvokat.

Du udfylder blot formularen på siden med en beskrivelse af din opgave og tidshorisont, og om du leder efter hjælp som privatperson eller virksomhed. Colego indhenter derefter tilbud til dig fra tre advokater, der kan varetage din opgave. Herefter er det op til dig at kigge tilbuddene igennem og bestemme dig for, om du vil ringe til nogle af dem – der er ingen binding: Du kan vælge at ringe til alle eller ingen af dem. Uanset hvad du vælger, er det gratis at modtage tilbuddene.

Boligadvokatens vigtigste opgaver

En boligadvokat har mange opgaver, og mængden og omfanget af dem kommer an på, hvad du har brug for, eller hvad lige præcis dit boligkøb stiller af krav. Din boligadvokat sikrer, at du ikke får nogle ubehagelige overraskelser i løbet af købsprocessen og står til rådighed med vejledning, så du kommer sikkert gennem købet eller salget.

Rådgivning

En af boligadvokatens opgaver er at rådgive dig om alle trin i købsprocessen, og rådgivningen omfatter blandt andet at gennemgå købsaftalen med dig. Det vil sige, at din boligadvokat sikrer købsaftalens vilkår, gennemgår alle dokumenter og udarbejder en godkendelsesskrivelse, hvis du eller din advokat har nogle forbehold til aftalen – for eksempel hvis der er en fejl et sted i dokumenterne, som sælger skal rette.

Boligadvokaten hjælper dig også med at fastsætte købesummen, der skal deponeres hos mægleren, hvorefter der skal stilles bankgaranti for resten af beløbet. Vilkårene i købsaftalen gennemgås også, og du kan få hjælp til at forhandle om dem, for eksempel i forbindelse med pris, istandsættelsesarbejde eller overtagelsesdag.

Berigtigelse af handlen

Berigtigelse af bolighandlen betyder, at handlen gennemføres i henhold til købsaftalens fastsatte vilkår. Din boligadvokat sørger for at udarbejde et skøde og få dette tinglyst, og du får hjælp til at udregne tinglysningsafgiften til staten, der betales samtidig med tinglysningen.

Det anbefales at tegne en udvidet ejerskifteforsikring, og det kan din boligadvokat også hjælpe dig med. Så er du sikret mod skader, der eventuelt er opstået før ejerskiftet. Når dit skøde er underskrevet og tinglyst, ejer du boligen – og det foregår helt uden besvær, fordi du har haft din boligadvokat til at tale med banken om nye og gamle lån, sørge for at klare underskrifterne i tide og både godkende og berigtige skødet.

Advokatforbehold

Noget af det vigtigste i forbindelse med et boligkøb er et advokatforbehold i købsaftalen. Det vil sige, at selvom du underskriver en handel, er det din advokats underskrift, der tæller som sidste godkendelse. Så sikrer du, at din advokat kan nå at finde fejl eller mangler i kontrakten, som du måske har overset, hvis du ikke har haft en boligadvokat med i processen fra starten.

Et advokatforbehold giver altså mulighed for at ændre i købsaftalen, hvis det er nødvendigt. Uden et advokatforbehold koster det dig 1 % af købsprisen, hvis du fortryder handlen, efter du har underskrevet aftalen – med et advokatforbehold koster det dig ingenting, hvis du fortryder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *