Det skal du huske, når du laver et budget til udbygning

Når du skal i gang med at lave en udbygning, er der mange ting at tage højde for undervejs i processen. Inden du begynder, er det især vigtigt at lægge et realistisk budget. Budgettet er nemlig hele grundlaget for at kunne realisere byggeplanerne. Med et budget ved du, om du har råd til alle materialer, og hvor du eventuelt må gå på kompromis med nogle ting. På den måde undgår du at blive overrasket midt i processen.

Gør det overskueligt og nemt med Excel

Når det kommer til at lægge budget, er det en god idé at stille det hele op i et regneark i Excel. Det giver dig overblik, og du vil blive overrasket over, hvor mange funktioner og beregninger Excel kan udføre for dig. Der er mange, som har en vis ærefrygt over for Excel, fordi de forbinder det med avancerede formler og matematik. Det er også rigtigt, at Excel kan være avanceret, men så snart du har styr på de grundlæggende funktioner, kan du komme rigtig langt. Heldigvis findes der mange kurser på nettet, som hurtigt gør dig klogere på både grundlæggende og mere avancerede funktioner. Hvis du vil bruge Excel til at lægge budget over din udbygning, så kom godt i gang med Excel på dette kursus.

Find eksempler på byggebudgetter

Ét er, at du kan bruge Excels tekniske funktioner til at lave et budget. Noget andet er, hvilke poster budgettet skal indeholde. Der er mange ting at tage højde for, og du bliver nemt overrasket over, hvor mange forskellige poster der skal med. Derfor er det en god idé at finde inspiration på nettet. Du kan søge efter skabeloner på budget til byggeregnskab og se forslag til, hvordan andre har bygget et budget op.

Lav et realistisk budget

Priserne på de forskellige poster i budgettet skal gerne være realistiske og præcise. Undgå så vidt muligt at lave overslag eller skrive cirkapriser på materialer, håndværkerarbejde og så videre. Et byggeprojekt bliver stort set altid dyrere end forventet i sidste ende, så derfor er det vigtigt at kende de præcise priser. Dermed kan du også bruge budgettet som styringsværktøj undervejs og rette til og opdatere undervejs, så budgettet hele tiden passer. Når du har et realistisk budget, er du klar til at kontakte din bank, hvis du har behov for at låne penge til byggeprojektet.

Sæt ekstra penge af

Selvom du tænker, at dit budget stemmer, så skal du altid sætte ekstra penge af. Det kan også være svært at lave et fuldkomment realistisk budget selv – især hvis du ikke har så meget erfaring med byggeprojekter. Uanset hvor detaljeret dit budget er, vil der undervejs i et byggeprojekt altid opstå uforudsete udgifter og ekstraopgaver. Derfor bør du sætte et ekstra beløb af, som svarer til 20% af det samlede budget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *