3 ting du bør vide om dit depositum

Annonce

Det er sommertid, og snart finder mange unge ud af, om de er kommet ind på drømmestudiet. Studiestart betyder også lejlighedssøgning for rigtig mange, og uanset om du er ny eller erfaren på boligmarkedet, er der nogle ting, du bør forholde dig til, når du skal flytte i en ny bolig. Depositum er ofte én af de udgiftsposter, der kan drille for mange, og det er da også vigtigt at vide, hvilke rettigheder man som lejer har. Du får her tre gode råd til, hvordan du skal håndtere din flytte-økonomi.

1. Hvad er et depositum?
Et depositum er et beløb du skal betale, når du flytter ind i en ny bolig. Et depositum er en form for garanti for udlejer, som sikrer denne et beløb, for hvilket lejligheden kan istandsættes efter endt leje. Depositummet består som oftest af 3 måneders husleje, og dette bør du være særlig opmærksom på, da beløbet ifølge lejeloven ikke må være højere end dette. En tommelfingerregel er altså, at jo højere husleje, jo højere depositum. Hvis du ikke har økonomien til at finansiere et depositum, kan du altid låne penge hurtigt hos KreditNU. Dette vil være en fin løsning, når du ved, at du får en stor del af beløbet tilbage igen ved endt leje.

2. Tilbagebetaling af depositum

Når du lejer en bolig og betaler et depositum, kan du ikke være sikker på, at du kan få beløbet tilbage ved endt leje. Depositummet bruger udlejer på at gøre lejligheden i stand, og hvis du ikke har slidt meget på boligen, kan du forvente at få en forholdsvis stor del af dit depositum tilbage. Det er en god ide at være opmærksom på lejlighedens stand ved indflytning, da du således kan undgå at betale for noget, der var til at starte med. Der kan også stå nogle helt særlige betingelser i kontrakten, som har indflydelse på dit depositum, og du bør derfor forholde dig kritisk til din kontrakt og depositumbeløbet.

3. Få juridisk hjælp

Hvis du er i tvivl om, om din kontrakt er i orden, eller om du skal betale urimeligt meget i indflytningspris, kan du altid søge juridisk bistand. Mange tror fejlagtigt, at man kun benytter sig af juridisk rådgivning, hvis der er en reel sag og en eventuel økonomisk uenighed efter endt leje. Men faktisk kan du altid få tjekket din lejekontrakt igennem før underskrivning mod et mindre beløb. På denne måde undgår du at blive snydt. Du kan også blive fast medlem hos en lejerforening, så du således altid kan henvende dig og få gratis hjælp, hvis det skulle blive nødvendigt.