Sådan afhøvler du selv dit gulv

Annonce:

Når et trægulv skal renoveres, er der to forskellige metoder man kan benytte. Enten kan man give gulvet en gulvafslibning eller en gulvafhøvling. En gulvafhøvling vælges, når gulvet er enten meget skævt, er blevet ferniseret igennem mange år, eller er det man kalder fuldmalet. En gulvafhøvling kan nemlig klare de meget skæve gulve og de overfladebehandlinger, hvor en gulvafslibning kommer til kort. Efter en afhøvling skal gulvet slibes, så det er en noget mere omfattende proces end en gulvafslibning.

Gulvafhøvling er grovere end afslibning
En gulvafhøvling fjerner en del mere af gulvets overflade end en gulvafslibning. Det er derfor en gulvafhøvling er god til at rette skæve gulve op og fjerne gamle genstridige overfladebehandlinger. Derfor kan en gulvafhøvling også redde de fleste trægulve. Hvor en gulvafslibning kun lige fjerner lakeringen eller anden overfladebehandling, fjerner en gulvafhøvling 1 til 3 mm af selve træbræddernes overflade. Hvilket er temmelig meget.

Maskiner til gulvafhøvling
Den maskine man benytter, når et gulv skal afhøvles bruger ikke slibepapir som en gulvafslibningsmaskine. Den har derimod en valse fyldt med knive. Det er de knive, der høvler af gulvets overflade, når maskinen bevæges hen over gulvet. En gulvafhøvling tages oftest i brug, når en huskøber ønsker at få fjernet den tykke ferniserede overflade på de gamle trægulve i sit nyerhvervede hus. Det er som sagt en meget mere gennemgribende behandling end en gulvafslibning, og kun noget man gør, hvis det er absolut nødvendigt for at få trægulvet pænt igen.

Når et trægulv skal afhøvles skal man først vurdere gulvets tilstand. Hvis et trægulv er gammelt og meget nedslidt, skal man være varsom med at give det en gulvafhøvling. Det samme gælder, hvis gulvet har været afhøvlet tidligere. Faren ved det er, at gulvbræddernes slidlag måske ikke længere er tykt nok. Hvis man trænger igennem slidlaget med gulvafhøvlingsmaskinen kan gulvets bæreevne forringes i en sådan grad, at det ikke kan klare belastningen og flækker, når man træder på det. Derfor kan det kun anbefales at få professionelle til at foretage gulvafhøvlingen, så man er sikker på ikke at fejlvurdere gulvets tilstand.

En anden god grund til at overlade gulvafhøvlingen til de professionelle er, at en gulvafhøvlingsmaskine er svær at håndtere. Det er meget kraftfulde maskiner, som hurtigt kan forårsage stor skade på gulvet, hvis ikke de bruges rigtigt. Et øjebliks uopmærksomhed eller uerfarenhed og der kan være sket en uoprettelig skade, der kommer til at koste dyrt. Derfor kan det betale sig at få en fagmand til at udføre jobbet fremfor at prøve selv.

Afslibning, efter afhøvling
Efter en gulvafhøvling er gulvets overflade meget ru, og gulvet skal derfor slibes med slibepapir til det bliver glat og dejligt at gå på. Det vil sige, at gulvet skal have en gulvafslibning, hvor der startes med et slibepapir med en meget grov korn. Når gulvet ikke kan blive mere glat med det forsættes med et finere slibepapir og det gentages til man ender med et meget fint slibepapir og et gulv, der et helt glat og lækkert.

Overfladebehandling som de sidste
Næste skridt mod et smukt trægulv er efterbehandlingen. Et trægulv kan enten behandles med sæbe og lud, olie eller lak. Du skal vælge efterbehandling både efter, hvordan du gerne vil have gulvet til at se ud og efter hvordan gulvet skal bruges. Foretrækker du et lyst gulv eller et naturfarvet? Har du små børn, der spilder? Hvilket rum ligger gulvet i? Er der stort slid på gulvet? Skal det lige kunne tørres over med en klud, eller er du mere til en gulvvask, der får huset til at dufte af nyvasket træ? Spørg altid din lokale gulvmand før du går i gang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *