Hvornår er en gulvafhøvling nødvendig?

Annonce

Der er mange, der ikke skelner mellem gulvafhøvling og gulvafslibning, når de taler om, at de skal have deres gulv ordnet. Ikke desto mindre er der meget stor forskel på de to behandlinger. Næsten alle trægulve kan afslibes, hvorimod kun massive plankegulve kan afhøvles. Læs med og find ud af hvorfor.

Da trægulvene blev populære

Sammenblandingen af de to behandlingsformer – gulvafslibning og gulvafhøvling – kan have sin oprindelse i 1980’erne, hvor det for alvor blev ind at have trægulve. Efter væg-til-væg gulvtæpperne var det eftertragtet at have trægulve i sit hus eller lejlighed. Derfor blev der pludselig en stor interesse for de ofte ferniserede plankegulve, der havde ligget gemt under tæpperne i et par årtier. For at fjerne de mange lag af fernis fra det gamle træ, var det nødvendigt at afhøvle gulvet. Det førte til at man uvægerligt omtalte gamle plankegulve, der var bragt tilbage til sin oprindelige form, som afhøvlede gulve. ”Jeg bor i en lejlighed med afhøvlede gulve”, kunne man sige og folk ville vide, at det drejede sig om et gulv af rå planker, der var sæbebehandlet.

Afhøvling eller afslibning?

Efterhånden er næsten alle plankegulve blevet befriet fra den mørke fernis og, når de skal friskes op, er det derfor ikke nødvendigt at afhøvle dem. De skal i stedet slibes. Men mange betegner stadig det at ordne et plankegulv som en afhøvling. En afhøvling fjerner meget mere af træet end en afslibning og er en meget længere og sværere proces. Der, hvor det stadig kan være nødvendigt at afhøvle et plankegulv, er, hvis det er meget medtaget, hvis brædderne er meget skæve, hvis det er malet eller hvis fernissen stadig sidder på.

Hvornår skal et gulv afhøvles?

Det vil sige, hvis du har købt et gammelt hus eller lejlighed, hvor trægulvene har været dækket af gulvtæppe, kan du være nødt til at afhøvle gulvet for at få det pænt. Er gulvet for eksempel fyldt med malerklatter, fordi man har malet vægge og loft uden at dække plankegulvet til, når der nu alligevel skulle tæppe på, eller er plankerne helt mørkebrune af et tykt lag af gammel fernis, så er der desværre ingen vej uden om afhøvlingen. Det samme gælder, hvis gulvet er malet. Det kan en afslibning heller ikke klare, da malingen sætter sig fast i slibepapiret, så det ikke virker.

Der høvles to til fire millimeter væk

Som før skrevet er en afhøvling en noget større omgang end en afslibning. Afhøvlingsmaskinen tager meget mere træ væk end en gulvslibemaskine. Når et gulv afhøvles fjernes der mellem to og fire millimeter af gulvets overflade. Derfor er det også kun massive plankegulve, der kan afhøvles. Efter selve afhøvlingen skal gulvet slibes tre til fire gange med finere og finere slibepapir, til det til sidst er helt glat og fint. Dernæst skal det have en efterbehandling med enten sæbe, olie eller lak.

Vær forsigtig

En gulvafhøvling er også en noget sværere proces end en gulvafslibning. Gulvafhøvlingsmaskinen er ikke let at styre, hvis man ikke ved nøjagtig, hvordan man skal gøre. Det kan også meget hurtigt gå galt, hvis man selv forsøger sig, fordi maskinens høvle fjerner meget træ hurtigt og kan lave dybe mærker, der ødelægger gulvet. Så hvis du selv vil afhøvle dine gulve, skal du sætte dig godt ind i, hvordan maskinen skal håndteres og for eksempel starte i et værelse fremfor i stuen, så du kan øve dig, inden du kommer til de mest synlige steder. Det vil jo være rigtig ærgerligt, hvis du kommer til at lave dybe mærker midt på stuegulvet. Er du usikker, er det en god ide at få hjælp fra en professionel gulvmand, så ved du resultatet bliver godt.